Sunday, 16 October 2011

Pukeudun pinkkiin! Roosanauha rules!

Tämän syksyinen Roosanauha-kampanja on käynnissä. Pinkki nauha sopii hyvin vaaleansiniseen työtakkiini. Kampanjointi rintasyövän puolesta sopii kuin nenä päähäni. Onnekseni en vielä itse ole kokenut sairautta, mutta päivittäin hoidan naisia, joille tämä asia on ehkä liiankin tuttu.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Syöpäsäätiön www.cancer.fi sivuilta löytyy tilastotietoa, jonka mukaan Suomessa todettiin vuonna 2009 4 464 uutta rintasyöpätapausta. Noin joka 9 nainen sairastuu rintasyöpään jossain elämänsä vaiheessa. Miesten rintasyöpä on harvinainen, mutta heitäkin on n 15 tapausta vuodessa. Tällä hetkellä rintasyöpätapauksista n 1/4 todetaan 25 - 49 -v. iässä, toinen 1/4 vuosien 50 -59 välillä ja valtaosa eli n 50% syöpätapauksista ilmaantuu naisille, jotka ovat yli 60-vuotiaita. Onneksi Suomessa ollaan syövän hoidossa kärkimaita ja tällä hetkellä 88% sairastuneista on elossa 5 vuoden kuluttua sairastumisesta. Hyviä tilastoja aiheesta löytyy sivuilta: http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/FI/StatsFact.asp?cancer=180&country=246 .

Rintasyöpäleikkauksen yhteydessä poistetaan usein kainalon imusolmukkeita, minkä seurauksena joillekin potilaille saattaa ajan kuluessa kehittyä leikatun puolen yläraajan lymfaödeema eli voimakas turvotus. Jos oiretta ei hoideta, syntyy liikerajoituksia ja kipua. Tätä vaivaa hoidetaan tehokkaasti lymfaterapialla ja lääkinnällisellä kompressiolla eli tukihihalla ja mahdollisesti myös käsineellä.  Monet potilaat joutuvat turvautumaan tähän hoitoon lopun ikänsä. Tekniikan kehittyessä tämäkin potilasryhmä voi nyt nauttia entistäkin tehokkaammasta hoidosta ja paremmasta lopputuloksesta kun manuaaliseen lymfaterapiaan liitetään fysioterapeuttinen LymphaTouch-alipainehoito ja kinesiolymfateippaus. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että potilas tyytyväisyys on ollut taattua, kun olen yhdistellyt näitä hoitoja.

Rinnakkain-lehden artikkelissa ( Rinnakkain-lehti 2/2011) oli hyvä juttu kurssikaverini Jonnan antamasta hoidosta rintasyöpään sairastuneelle, ihan kuvien kera. Se löytyy myös HLD Oy:n sivuilta kohdassa ajankohtaista : http://www.healthylifedevices.com/fi/ajankohtaista .

Joskus olen tavannut naisia, joilla on vuosia sitten leikattu rintasyöpä ja sitten jopa yli 10 vuoden kuluttua heillä alkaa leikatun puolen käsi turvota. Potilas on ihmeissään, mistä tämä johtuu? Silloin kannattaa pikaisesti käydä lääkärillä, joka varmistaa, että syöpä ei ole uusiutunut. Sitten on tärkeää aloittaa lymfaterapia ajoissa ja riittävän tehokkaasti. Näin vältytään turvotuksen kroonistumiselta ja saadaan paremmat hoitotulokset ja parempi elämänlaatu. Turvotus ei ole normaalia!

Kampanjointi Roosa-nauhan merkeissä jatkuu. Kiitos miehille, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana rakkaiden naisten asialla: "Rakkaudesta se mieskin keluu"- oli tosi hyvä juttu!

No comments:

Post a Comment