Sunday, 22 April 2012

Sairaanhoitajayrittäjä: pelastavan enkelin oppilapsi.

Viikonlopun Iltasanomat 21. - 22.4.2012 (s. 30-31) kirjoittaa isolla otsikolla: Pelastava Enkeli - ylilääkäri Eija Kalso auttaa kivusta kärsiviä suomalaisia. Artikkeli on lämminhenkinen henkilökuvaus Suomen ainoasta kipulääketieteen professorista, jolle on maaliskuun lääkäripäivillä myönnetty Arkkiatri Risto Pelkosen palkinto. Tämä palkinto myönnetään lääkärin työn tiedollisista, taidollisista ja ihmisläheistä sisältöä merkittävästi edistäneelle lääkärille. Olen todella iloinen, että tämä palkinto myönnettiin Eija Kalsolle. Hän on ihminen ja lääkäri isolla I:llä ja L:llä!

Tutustuin Eija Kalsoon suorittaessani kivunhoidon asiantuntijan erikoistumisopintoja vuosina 2000 -2002. Eija piti meille luentoja ja kuulimme hänen viisaita, mutta aina niin lempeitä sanojaan Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen järjestämillä vuotuisilla koulutuspäivillä. Eija on siitä asti ollut idolini, innoittajani ja guruni. Niin lempeä, vaatimaton ja työlleen omistaunut nero, josta ei todellakaan ensivaikutelmalla saa sitä käsitystä, että hän on Suomen ja koko maailman yksi johtavia kivunhoidon asiantuntijoita!
Hyvä oppikirja: kirjoittanut. Kalso, Vainio ja Haanpää
Iltalehden artikkelissa Eija ei puhu itsestään vaan kivunhoidon tilasta, työn kehittämisestä ja potilaiden näkökulmasta kehitettävistä kivunhoidon kulmakivistä. Hän kertoo, että toisilla ihmisillä on synnynnäinen taito lukea kipu toisen kasvoilta tai käytöksestä. Hän painottaa sitä, että potilaan kipua hoidettaessa on tunnettava potilas kokonaisvaltaisesti. Kalso kehuu Suomen kivunhoidon tasoa, mutta kertoo, että ihmiset ovat edelleen tässä hyvin eriarvoisessa asemassa. Koulutusta ja tietoa on, mutta kaikkialla sen hyödyntämiseen ei ole joko motiiveja tai resursseja. Itse allekirjoitan täysin Eijan joka sanan.

Sairaanhoitopalvelu-Leenan toiminta keskittyy hoitotyön saralla Kalson ideologian toteuttamiseen. Kivunhoito & Lymfaterapia Leena Vallin haluaa tuottaa kipupotilaille tutkittuun tietoon perustuvaa, kokonaisvaltaista ja potilaan kokonaistilanteen huomioivaa asiantuntijasairaanhoitajan palveluita.
Eija rules!!!!

No comments:

Post a Comment