Sunday 1 July 2012

Kipu vai turvotus - kumpi oli ensin?

Ihmettelen välillä kohtalon johdatusta.  Miksi yritykseni on  Kivunhoito & Lymfaterapia - yhdistelmä? Kumpi on kumman seurausta vai täytyykö potilaan aina todeta, että nämä vaivat ovat aina "kummanki kaa" eli esiintyvät yhdessä. Ajatella, että urani hoitajana on kestänyt jo 27 vuotta ja vasta nyt olen saanut syvemmän ymmärryksen kehon toiminnasta ja kivun sekä turvotusten mekanismista ja hoidosta. Kyllä kehomme on fiksu! Se pyrkii toiminnallaan suojelemaan meitä omalla toiminnallamme tai pikemminkin toimimattomuudellamme saaduilta oireilta ja vaivoilta.

Jatkuva kehon kuormittaminen joko fyysisesti tai psyykkisesti aiheuttaa epätasapainotilan ja   sairastumisen. Tavallisimpana oireena on kipu. Kipu saattaa esiintyä lihaksessa, nivelessä, jänteessä tai hermokudoksessa, yms., joka altistuu kuormitukselle. Kipu laukaisee suojamekanismin, jossa kehon omat solut hakeutuvat vauriokohtaan suojellakseen kudostuhoa leviämästä. Useimmiten paikalle "rientävät" ns. satelliittisolut, jotka ovat proteiineja, jotka vetävät puoleensa kudosnestettä aiheuttaen vauriokohtaan suojaavan kudosturvotuksen. Turvotus puolestaan heikentää kudoksen toimintaa, aineenvaihduntaa ja liikkumista lisäten kipua ja näin ollaan oravanpyörässä.

Toisaalta esim. vaurion, vamman tai leikkauksen aiheuttaman kudosvaurion seurauksena saattaa ensin tulehdusreaktiona syntyä kudosturvotusta, joka lisääntyessään heikentää kudoksen aineenvaihduntaa ja siten aiheuttaa kipua. Eli oli siis syytä tai seurausta, mutta kipu ja turvotus kulkevat yleensä käsi kädessä ja molemmat oireet vaativat tehokasta hoitoa, jotta kehon häiriötila saadaan korjatttua. Tämän olen omakohtaisesti todennut useamman kerran!

"Hyvään kivun hoitoon on eettiset, lääketieteelliset, taloudelliset ja juridiset perusteet. Tietoa kivun mekanismeista ja hoitomahdollisuuksista on yhä enemmän saatavana. Hyvä kivun hoito voidaan katsoa kansalaisten perusoikeudeksi. Suomessa on saatavilla kaikki ne lääkkeet, hoitomenetelmät ja tietotaito, jota hyvään kivun hoitoon tarvitaan. Tällä hetkellä kivun hoito on kuitenkin maassamme sattumanvaraista ja resurssit vähäiset." (Siteeraus SKTY:n sivuilta.)
Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen kotisivuilta löysin myös informatiivisen julkaisun: Toimintakyvyn arviointi pitkäkestoisessa kivussa. www.suomenkivuntutkimusyhdistys.fi

Balotelli
Valikoiduilla  hoitomenetelmillä voidaan yhtäaikaa panostaa sekä kivun lievitykseen että turvotuksen vähentämiseen. Tällaisia ovat esim. fysioterapeuttinen alipainehoito, LymphaTouch ja histologisesti variaabeli manuaalinen hoitoteknikka eli HIVAMAT-syvävärähtelyhoito. Manuaalisen eli käsintehdyn kudoshoidon lisäksi kinesioteippaus on oiva lisäapu. Teippauksesta löytyy hyvä artikkeli vuoden 2009 Lymffis-lehdessä, joka on Suomen Lymfahoito ry:n jäsentiedoite. www.kinesiopiste.fi. Muutama päivä sitten ihastelin Balotellin kinesioteippejä EM-jalkapallon kisastudiossa kotisohvalla.

Siis kumman kaa ja kumman kii hoito on parasta ! :)





No comments:

Post a Comment