Sunday, 8 July 2012

Torju turvotus!

Vielä neljä työpäivää ja sitten pidän parin viikon kesäloman! Onhan sitä jo odotettukin ja se on tervetullut tauko mielenkiintoiseen, mutta hektiseen työhön. Elokuuta varten onkin taas uudet ideat ja laitetaan tuulta purjeisiin....
Lomaa odotellessa....

Viime viikolla haasteena oli sekä krooninen kipu että krooninen turvotus! On se kummallista, että lymfaterapia ei kuulu hoitoalan eikä lääketieteen opintoihin. "Jos ei tiedä mitä ei tiedä niin ei voi tietää ettei tiedä." Näinhän se menee. Kesä ja lämpö turvottavat, mutta entä jos turvotus on kestänyt vuosia ja sitä pidetään "normaalina"? Entä jos hoitavan tahon käsitys on se, että kaikki turvotus hoituu itsestään ja lymfaterapiaa ei tarvita, koska se on ns. vaihtoehtohoitoa, joka ei toimi. (?) Turvottelu vaan jatkuu, potilas saa lisäoireita ja voi huonosti. Edelleen vaan pohditaan, mistä tämä johtuu ja miten menetellä.

Googlasin Wikipediasta lymfaterapiaa ja hakukone heitti vastauksen: "Tarkoititko lomaterapiaa?" Lymfaterapia- haulla löytyi otsikot Lääkinnällinen kuntoutus ja Luontaislääkintä. Kumpaakohan "klikkais"?

Vuonna 2007 ansioitunut hoitotyön ja lääketieteen alan ryhmä laati julkaisun, joka löytyy netistä. Tämä Anttila H, Kärki A, Rautakorpi U-M. Lymfaturvotuksen fysioterapia rintasyöpäpotilailla. Vaikuttavuus, käytännöt ja kustannukset. Finohtan raportti 2007;30 löytyy linkistä: http://finohta.stakes.fi/NR/rdonlyres/70BD1C39-1C4F-4090-A222-CD2510EECE0F/9591/r030f.pdf
Raportin yhteenvedossa mainitaan, että tulevaisuudessa haasteena Suomessa on yhdistää lymfaturvotuksesta kärsivien rintasyöpäpotilaiden tutkimus ja hoito selkeämmäksi osaksi kokonaisvaltaista hoitoa ja kuntoutusta sekä varmistaa hoitoketjun toimivuus. Juuri näin!

Lauantaina kävin hakemassa hyvää tietoa ja innostusta Tampereelta Synergy-koulutuksesta. Automatkalla luin uutta Hyvä Terveys-lehteä (8/2012) ja siinä oli artikkeli Torju turvotus - teemalla. Tässä artikkelissa mainittiin useita ns. kotikonsteja turvotuksen lievittämiseen ja estoon kesällä. Yksi testatuista hoitomuodoista oli lymfaterapia, mutta siitä kirjoitettiin hyvin vähän ja mitään sanomattomasti. Lymfaterapia on ennen kaikkea lääketieteelliseen vaivaan perustuvaa ammattimaista hoitoa, joka kuuluu fysioterapian piiriin. Hoitoa antaa useimmiten koulutettu fysioterapeutti tai sairaanhoitaja.

Lymfajärjestelmä voidaan mieltää kehon "viemäröintiverkostoksi"ja  verenkierto puolestaan "ravintoverkostoksi". (Näin karkeasti jaoiteltuna.) Kumpikin on yhtä tärkeä ja toiminnot tukevat toisiaan. Hoitamalla toista, saamme vaikutuksen koko kehon hyvinvointiin! Keho on viisas. Se pyrkii korjaamaan vaurioita ja epätasapaino tilaa, kun me vaan annamme sille siihen mahdollisuuden oikeilla valinnoilla. Näitä "oikeita" valintoja on monia ja niistä kerron jatkossa mielelläni lisää niille, jota haluavat panostaa terveyteensä ja vireyteensä.

No comments:

Post a Comment