Sunday, 26 August 2012

Kipumestarin työkalut

" Muuttuminen sattuu. Monet haluavat muutosta, mutteivät halua muuttaa mitään eivätkä ainakaan muuttua. Muiden halutaan huolehtivan muutoksesta." Näin kirjoittaa ruotsalainen anestesiologi ja professori Gunilla Brattberg (2001 Värkstaden) http://www.varkstaden.se, ruotsinkielestä suomennetussa Kipumestarin työkalut oppaassa. Ja hän on valitettavasti oikeassa. Brattbergin kirja on tehnyt läpimurron Ruotsissa. Suomessakin sen oppeja ja tehtäviä on käytetty kivunhallintakursseilla. Näitä "työkaluja" käyttävät pääasiassa ihmiset, joilla on kipua, mutta myös täysin terveille voi olla hyötyä tehtävien parissa työskentelystä.

Asenne ratkaisee!
 Kuva Brattberg, Värkstad 2004.
Viikolla eräs kroonisesta kivusta kärsivä potilas sanoi, että hän "elää täyttä elämää täysillä" kivusta huolimatta. "Kun vaan lähtee liikkeelle ja yrittää, niin kyllä se siitä lähtee..." Todella kannustava ajattelutapa ja varmasti auttaa henkilöä arjessa paljon enemmän kuin itseensä käpertyminen ja lamaantuminen. Tietysti tulee aikoja, joilloin tarvitsee esim. terveyspalveluiden apua, mutta itsehoito on kuitenkin kaiken A ja O ja siinä se ASENNE.


Tärkeää on myös asioiden priorisointi. Luin viikonloppuna Stephen R. Coveyn ( 2006) kirjan Tie menestykseen - 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen. Suurimman kolahduksen sain ajanhallinnasta ja itsensä johtamisesta. Stephen sanoo: " Jos otat tavoitteeksi päästä hyvään fyysiseen kuntoon, sinun  on hyvä varata kuntoiluun tunti kolmena tai neljänä päivänä viikossa tai ehkä joka päivä." Koska terveys on tärkein voimavaramme ei mikään muu asia saa olla tärkeämpi eikä ohittaa kehon ja mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen varattua aikaa! Tämä on tällä hetkellä monen (allekirjoittaneenkin) suuri synti. Priorisoimme vääriä asioita!

Positiivarit Hyvän mielen seinäkalenterin 2012 elokuun teksti kuuluu näin:

Elä Täyttä elämää

Vain minä voin vaikuttaa siihen, millainen elämäni laatu on tänään.
Minä itse päätän käytänkö tämän päivän hyödyksi vai tuhlaanko sen.
Koska tämä päivä ei koskaan enään palaa uudelleen, käytän tilaisuuden hyväkseni ja elän parhaan kykyni mukaan.
Päätän, että tämä päivä tuo mukanaan:
- Menestystä, ei epäonnistumisia
- Iloa, ei surua
- Rakkautta, ei vihaa
- Tyydytystä, ei turhautumista
- Naurua, ei kyyneleitä

Valinta on aina minun. Elän luovasti, innostuneesti ja pystyssä päin.
Elän täyttä elämää - Tänään.

No comments:

Post a Comment