Sunday, 17 March 2013

Asiantuntijaverkostoissa on voimaa

"Väsynyt, mutta onnellinen", voisi kuvailla oloani tällä hetkellä. Pyrähdin äsken happihyppelyllä auringon lämmittäessä suloisesti kevättalven hankia. Nyt on aika istahtaa hetkeksi summaamaan kuluneen viikon toiminta saldoa. Työpäivät ovat venyneet taas luvattoman pitkiksi. Vuoden alussa itselleni lupaama ns. "oma aika" on taas jäänyt unholaan. Innostavat potilastapaukset ja inspiroivat koulutukset ovat vieneet mukanaan.

Tällä viikolla olen tehnyt ensimmäiset viralliset MMCD- mittaukset, joissa selvitetään siis kudoksen vapaan veden määrä prosentteina. Mittauksista laaditaan raportti, joka toimii potilaan tilan dokumenttina ja lähetteenä mahdollista lymfaterapia maksusitoumusta varten. Mahtavaa, että nyt on työkalu, jolla voidaan todentaa alkava lymfaödema mahdollisimman aikaisin ja kohdentaa hoidot varhaisessa vaiheessa, jolloin ns. palautumattomia muutoksia ei vielä ole ehtinyt syntyä. UPEAA! Upeaa on myös se, että olen taas ollut ajan hermoilla. Vastaavaa mittausta ei tehdä Suomessa ilmeisestikään vielä muualla kuin Helsingissä Syöpätautien klinikalla. Heillä ei vielä tuloksia siirretä suoraan ATK:lle, mutta minä teen sen jo! JIPII! Tästä sain varmuuden osallistuessani lauantaina Helsingissä pidettyyn lymfaterapeuteille kohdennettuun opintopäivään, jossa asiasta kerrottiin. Koulutus oli hyvä, paljon opittiin uutta mm. lymfastrangeista, imusolmukesiirto leikkauksista, fibroottisen kudoksen hoidosta, Suomen hoitolinjauksista ja hoitoketjuista sekä lymfajumpasta, joka on tarkoitettu ns. itsehoitoon. Tiedon lisäksi parasta antia oli tottakai kollegoiden tapaaminen, verkostoituminen ja kokemusten vaihto.

Sairaanhoitajapäivät 2013
Torstaina verkostoiduimme sairaanhoitajayrittäjien toimesta Sairaanhoitajapäivillä Messukeskuksessa. Suomen Sairaanhoitajaliiton Sairaanhoitajayrittäjät ry hallituksen jäsenenä olin yhdessä puheenjohtajamme Päivi Peltomaan ja sihteerimme Tiina Wangelin kanssa puhumassa yrittäjyyden iloista ja haasteista Kollegakahvilassa. Iloksemme kahvilan pöydän ympärillä olevat istumapaikat täyttyivät kiinnostuneista kollegoista. Hieno anti oli päivän avaus, jossa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto ja muutama muu vastuuhenkilö olivat pukeutuneet historiallisiin sairaanhoitajan asuihin ja kertoivat mielenkiintoisesti sairaanhoitajien uran kehitysvaiheista. Valtiovallan tervehdyksen toi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Avajaiset päätti iki-ihana artisti, Anna Puu, kauniilla lauluillaan. Ilokseni tapasin myös "vanhoja" kollegoita työajoiltani Folkhälsanilla. Oli ihanaa vaihtaa kuulumisia ja nähdä rakkaita ihmisiä.

Edessä siis uusi viikko ja uudet haasteet. Kalenteri näyttää olevan täynnä, joten vapaa-ajasta ei ole taaskaan tietoa. Käännän kalenterini sivua. Viikon mietelause tulee näkyviin: " Ellei ongelmaa pysty ratkaisemaan, paras vaihtoehto on löytää siitä huvittavia puolia." Iloa viikkoon! :)

No comments:

Post a Comment