Sunday, 3 March 2013

Todennettua hoitotehoa LymphaTouchilla / PhysioTouchilla

Nyt olen sitten ahkerasti harjoitellut MMDC :n (=MoistureMeterD Compact) käyttöä ja mittaillut kudoksen vesipitoisuutta. VAU! On mahtavaa havaita mittaustuloksen vahvistavan sen, mitä teoriassa ajattelee kudoksessa tapahtuvan, hoidettaessa turvotuksia LymphaTouch alipainehoidolla.

Olen testaillut mittaria esim. lymfaödeman hoidossa ja postoperatiivisessa eli leikkauksen jälkeisessä kudosturvotuksen hoidossa. Lymfaödeman hoidossa olen ensin mitannut ns. terveen puolen kehoa ja verrannut tuloksia rajaan tai kehon osaan, jossa lymfaödemaa esiintyy. Tällöin on havaittavissa, että ns. terve kudos on vesiprosentiltaan suurempi. Tämä selittyy sillä, että lymfaödemassa neste on sitoutuneena proteiiniin, joka muodostaa turvotusmassaa ja sidekudos muutoksia, jossa vapaan veden määrä on pienempi. Kun saadut mittaustulokset jaetaan keskenään, saadaan erotukseksi luku, joka kuvaa mahdollisen lymfaödeman kehittymisasteen. Kun erotusarvo > 1,2 on kyseessä lymfaödema muutos turvonneessa kehon osassa. Mittaus on siis tarkempi kuin perinteinen mittanauha mittaus, jonka lymfaödeman raja-arvo on 2cm:n ympärysmitan lisäys terveeseen puoleen nähden.

Ihanaa on huomata LymphaTouch hoidon tehokkuus, sillä hoidon jälkeen tehty uusi MMDC mittaus osoittaa selkeästi kuinka lymfaödeman vesiprosentti pienenee huomattavasti ja fibroottinen turvotus laajenee isommalle alueelle, jolloin sen absorbtio pinta-ala suurenee ja hoidon vaikutus jatkuu vielä hoidon loputtuakin.

LymphaTouch / PhysioTouch ja
MMDC = hyvä parivaljakko! <3
Hoidettaessa leikkauksen jälkeistä turvotusta, havaitaan mittauksella kudoksen vesiprosentin pieneneminen hoidolla. Mielenkiintoinen ilmiö on esim. polviproteesi leikkauksen jälkeisen turvonneen polven hoito PhysioTouchilla. Hoidon tavoitteena on saada polvinivelestä poistettua tulehdunestettä ja vähentää polven ympärillä olevaa turvotusta, jotta kuntoutuminen voisi olla optimaalista. MMDC mittauksella havaittiin polven ympärillä hoidon jälkeen vesipitoisuus prosentin kasvua, vaikka turvotus silmin nähden väheni hoidolla. Mittaus kertoo, että tavoite on saavutettu eli PhysioTouch hoidolla saadaan nivelraosta poistettua nestettä polvea ympäröivään kudokseen, josta aktivoitu imusuoniverkosto kuljettaa sen pois ja kuntoutuminen mahdollistuu polven kivun ja jäykkyyden vähentyessä. M.O.T.!

Pisteenä i:n päälle kaikki edellämainitut mittaukset voidaan tulostaa graaffisena vastauksena, jolloin tulokset on helposti nähtävissä dokumentoituina. Taidan olla jo "laiteriippuvainen"kun taas ihastun uuteen mahtavaan innovaatioon. Kiitos suomalaisille tiedemiehille ja asiantuntijoille!

Uudet PhysioTouch- sivut on avattu. Kohta myös omat kotisivuni päivittyvät. Sitä odotellessa....
Kiitos Bigi ja Lymed Oy vierailusta rintasyöpäleikattujen tukiryhmän tilaisuudessa kuluneella viikolla. Saimme aimo annokset tietoutta kompressiotuotteista ja ihania ideoita. Tulevalla viikolla vietämme Maailman Lymfäödema tietoisuuden päivää 6.3. Kannattaa sinä päivänä lukea Borgå bladet -lehti jos haluaa tietää asiasta lisää.

No comments:

Post a Comment