Sunday, 24 March 2013

Turvotusten itsehoito

Palmusunnuntain aamuna mielessä poreilee jo keväthuuma. Aurinko paistaa, linnut laulavat, orava hyppelee pihamännyissä ja keväthanki kimmeltää. Keväällä kaikki taas herää eloon talvi kaamoksesta. Useimmat meistä tekevät suunnitelmia kuntoilun ja ns. kevyemmän elämäntyylin aloittamisesta. Ihan hyvä asia, mutta meikäläisellä ainakin yleensä innostus lopahtaa alkumetreillä. Kuitenkin omasta kehosta (ja mielestä) huolehtiminen on tärkein tehtävämme, jotta jaksamme arjen paineissa. Ikääntyminen ja sairastaminen tuovat lisähaasteita terveyden ylläpitämiseen.

Keskiviikkona rintasyöpäleikattujen potilaiden vertaistuki-illassa saimme aimo annoksen hyvää tietoa itsehoidosta. Aktiiviset ryhmän jäsenet tuottavat, etsivät ja jakavat tietoa, josta on hyötyä meille kaikille! Tällä kertaa illassa keskustelimme mm. allekirjoittaneen hankkimasta Moisture MeterD Compact -laitteen tuomasta mahdollisuudesta havaita rintasyöpäleikkauksen ja ennen kaikkea imusolmukepoiston jälkeen mahdollisesti ilmaantuva turvotus ajoissa. Rintasyöpäleikkaukseen meneville suositellaan mittausta ennen leikkausta, jolloin voidaan selvittää kudoksen normaali nestepitoisuus. Mittaus uusitaan leikkauksen jälkeen, jolloin saadaan tieto leikkauksen jälkeisestä tilasta ja kudos turvotuksesta. Asiaa varmistellaan ajoittain tapahtuvilla seurantamittauksilla. Näin voidaan aikaisessa vaiheessa havaita alkava turvotus eli lymfaödema. Kun tilanne havaitaan ajoissa, voidaan myös hoidot käynnistää riittävän varhain, jotta vältytään lymfaödeman etenemiseltä krooniseksi, invalidisoivaksi sairaudeksi. HYVÄ JUTTU! Kyseinen mittauslaite on myös koekäytössä HUS Syöpätautienklinikalla.

Toinen tärkeä esiin noussut asia vertaistuki-illassa oli Martine Sarret-Talvelan jakama tietopaketti turvotuksen itsehoidosta. Martine on perehtynyt kansainvälisiin guruihin ja verkostoihin. Hän jakoi illassa hyviä linkkejä koskien lymfaödeman ja sormien nivelten vaivoista kärsivien itsehoitoon. Hyvää tietoa voi löytää saksalaisen lymfaterapia gurun, Joachim Zuther ,sivuilta. Hyvä lymfaödeman itsehoitovideo, kannattaa myös katsoa. (Se avautuu "itsehoitovideo" sanaa klikkaamalla.)
Michiganin yliopiston kuntoutusyksikkö on julkaissut Lymfaödeman itsehoito videon, jossa selkeästi kerrotaan hyvä itsehoito lymfahieronta, jota voi tehdä koulutetun lymfaterapeutin antaman hoidon tueksi ns. kotiläksynä. Muutkin potilasryhmät, kuten esim. nivelrikkopotilaat, joilla on vaivaa sorminivelissä, voivat hyötyä samoista käsijumppa itsehoito-ohjeista, jotka löytyvä videosta.

Sormijumppa sopii kaikille!
Itsehoito on siis päivän sana! Jokainen meistä on ensisijaisesti itse vastuussa omasta terveydestään ja voinnistaan. Asiantuntijoita ja vertaistukea käyttämällä saamme paremmat eväät oman elämämme luotsaamiseen. Iloa ja aurinkoa tulevaan pääsiäisviikkoon! :)

No comments:

Post a Comment