Sunday, 10 March 2013

Kipu haastaa vuorovaikutustaidot

"Nouse ylös joka aamu ajatuksella, että jotain ihanaa tulee tänään tapahtumaan." Tätä ideologiaa olen pyrkinyt toteuttamaan jo muutaman kuukauden ajan ja välillä tunnen jopa syyllisyyttä siitä, että päiväni täyttyvät jatkuvasti upeista kohtaamisista ja tapahtumista. Tosin lause "sitä saa mitä tilaa", on tuttu jopa laulusta, joten ehkä se on näin ja silloin onnellisuus on kaikkien tavoitettavissa. Jokainen on vastuussa omista valinnoistaan elämässään.

Keskiviikkona aurinko paistoi aamulla kun suuntasin autoni keulan kohti Tamperetta. Hyvä ystäväni ja arvostettu koulutuspäällikkö Helinä Vatilo, Mundipharma Oy:stä, oli pyytänyt minua luennoimaan vuorovaikutuksen haasteellisuudesta kivunhoidossa Koukkuniemen vanhainkodin henkilöstölle. Paikka on menneinä vuosina saanut negatiivista julkisuutta henkilöstön vähyyden vuoksi. Nyt kuitenkin Juhlasalissa oli paikalla satapäinen innostunut kuulijakunta, joka koostui mm.lääkäreistä, fysioterapeuteista, sairaanhoitajista ja lähihoitajista. Tunnelma oli välitön, innostunut ja mukavan rento. Paikkana Koukkuniemi on upea. Se sijaitsee Näsijärven rannalla, käsittää viisi vanhainkotitaloa, joissa on 23 osastoa. Asukkaita Koukkuniemen vanhainkodissa on noin 550. Koukkuniemen historia on mielenkiintoinen. Sen toiminta käynnistyi vuonna 1886 vaivaistalo toimintana.


Sairaanhoitajayrittäjät palveluksessanne!
Koulutuksena teemana oli siis "Hyvä kivunhoito & vuorovaikutus hoitotyön haasteena". Käsittelimme hyvän hoidon ja vuorovauikutuksen merkitystä onnistuneelle kivunhoidon prosessille. Vuorovaikutus on haasteellista , sillä se on aina kahden objektin välinen vaikutussuhde, johon vaikuttaa molempien osapuolten fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset tarpeet ja ominaisuudet. Kohtaamisen tulee olla arvostava, ammatillinen, empaattinen, aito ja tavoitteellinen. Kivunhoidon haasteellisuus lisääntyy arvojen, asenteiden, tiedon ja kokemusten liittyessä kokonaisvaltaiseen kivun kokemiseen ja toisaalta hoitotyön käytännön toteutukseen. Melkoinen soppa! Lisäksi pohdimme ja toimme esille hoitotyön kivunhoito menetelmiä, sillä kivunhoito on Suomessa edelleen kovin lääkehoitoon ja operatiiviseen hoitoon painottuvaa.

Ensi viikolla tapaan yrittäjäsairaanhoitaja kollegoita ja muitakin kollegoita Sairaanhoitajapäivillä.
Tervetuloa tapaamaan meitä kollegakahvilaan torstaina 14.3. klo. 11.00. Sairaanhoitajayrittäjät löytyy nyt myös Facebookissa. Käypä peukuttamassa meitä, kiitos! :)

No comments:

Post a Comment