Sunday, 24 November 2013

Neuropaattinen kasvokipu, hoidollinen haaste.

Marraskuun viimeinen sunnuntai alkaa selvästikin virittämään mielen jouluun. Porvoon kaupunki on jo sytyttänyt jouluvalot ja torin laidalle on pystytetty joulukuuset. Elämme pikkujoulujen ja kauppojen myyntitilastojen kulta-aikaa. Vietämme tänä vuonna joulun kotona, kahdesta edellisestä joulusta poiketen. Odotan jo joulurauhaa ja kahden viikon joululomaa, jolloin keskityn perheeseeni ja omaan hyvinvointiini.

Kulunut viikko on taas ollut toiminnallinen ja vaiherikas. Keskiviikkoiltana vietimme rintasyöpäleikattujen tukiryhmän ihanien ladyjen kanssa joulujuhlaa. Kokoonnuimme päivälliselle Ravintola Rossoon, joissa saimme hyvän ruoan lisäksi nauttia mukavasta seurasta ja tuiki tärkeästä vertaistuesta. Ryhmä jatkaa kokoontumisiaan taas tammikuussa 2014.
Turku, Hammaslääketieteenlaitos 22.11.2013
Perjantaiaamuna kelloni herätti jo 04.15. Aamutoimien jälkeen hyppäsin innostuneena autonrattiin ja suuntasin matkani Turkuun, jossa Suomen Kivuntutkimusyhdistys ja tarkemmin sanoen sen alajaos, SKTY:n Kasvokiputoimikunta, järjestivät koulutuspäivän, jonka otsikkona oli: Neuropaattinen kasvokipu. Päivän anti oli mielenkiintoinen. Paikalla oli tämän kivunhoidon erikoisalueen "kerma" eli asiaan perehtyneitä hammaslääketieteen dosentteja ja professoreita, neurologeja ja neurokirurgeja ja muita lääkäreitä. Olo oli vähän outo, kun kyselivät, mistä lääketieteellisestä tiedekunnasta minä olen. Vastasin, että olen kivunhoidon asiantuntija sairaanhoitaja ja yrittäjä, jolla on pieni kipuvastaanotto, jossa olen törmännyt neuropaattiseen kasvokipuun ja tarvitsen siitä lisää tietoa. Lääkärit eivät väheksyneet minua, vaan sanoivat, että toimintani vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja haasteelliselta. Sitä se nimenomaan onkin!

Koulutuksessa sain syvempää ymmärrystä siitä, mitä on neuropaattinen kipu. Mielenkiintoinen tieto oli, että pitkittynyt kipu aiheuttaa muutoksia myös aivojen rakenteeseen ja toimintaan. Siksi neuropaattisen kivun hoito tulee aloittaa kun diagnoosi on jo "todennäköinen". Tutkimuksilla voidaan asia varmistaa ja sitten päättää lopullinen hoitolinjaus. Kasvon alueen tyypillisimpiä neuropaattisia kiputiloja ovat: suupolte, atyyppinen kasvokipu ja atyyppinen hammassärky. Tällaisia kiputiloja ovat mm. trigeminusneuralgia eli ns. kolmoishermosärky, sarjoittainen päänsärky eli Hortonin syndrooma, postherpeettinen neuralgia eli vyöruusun jälkeinen kasvojen kiputila, ym. Tällaisten  vaikeiden kiputilojen diagnostisten menetelmien tietämykseen ja hoitomenetelmiin, sain uutta tietoa ja ymmärrystä. Tämä on tärkeää, jotta osaan ohjata ja suositella potilaita eteenpäin hoitoketjussa. 

Tieto ei lisää tuskaa, vaan avartaa ymmärrystä ja maailmankatsomusta. Olen etuoikeutettu, kun saan tehdä työtä, jolle sydämeni palaa. :)

No comments:

Post a Comment