Sunday, 28 September 2014

Kipu, jolle ei löydy lääketieteellistä syytä

Istun tietokoneeni äärellä ja yritän keskittyä viikon blogitekstiini. Pää pursuaa taas ajatuksia ja silmät kääntyvät kohti ikkunasta näkyvää syksyistä väriloiston kyllästämää aurinkoista maisemaa.....Jotenkin tyhjä olo! Kuitenkin takana huikea vaiherikas viikko!

Tiistaina oli huikea Kivun hoitotyön koulutuspäivä Helsingissä. Sieltä mieleeni jäi erityisesti aina niin lempeän, mutta asiantuntevan ja kokeneen kipulääkärin, Anneli Vainion, luento aiheesta: Kipu, jolle ei löydy lääketieteellistä syytä. Vainio on kirjoittanut aiheesta myös kirjan: Nimeä vailla - kohtaamisia kivun kanssa (2007). Tässä luennossa Anneli toi esille sen, että ihmisen keho (ruumis) puhuu kivun kautta, kun ihmiseltä puuttuvat sanat. Kärsimyksen syy saattaa jäädä usein kärsijällekin  epäselväksi. Koska lääkäri haluaa aina löytää fyysisen syyn, voi tilanne olla vaikea. Silti kipukokemus on monille kroonisesta kivusta kärsivälle totisinta totta ja päivät kärsimyksen täytteisiä. Tällaisten vaikeiden asioiden äärellä, hoitamisen perustehtävä on antaa voimaa ja luoda toivoa. Kipupotilaan hoitaminen on kuin taidetta! Tarvitaan tietoa ja taitoa, mutta ennen kaikkea oikeanlaista asennetta ja tahtoa! Parhaimman tulokset saamiseksi tarvitaan moniammatillista yhteistyötä, realistiset tavoitteet ja aikaa. Hoitohenkilökunnalta vaaditaan taitoa kuunnella potilasta, ennakkoluulotonta asennetta, myötätuntoa, kärsivällisyyttä, kiireettömyyttä, hiljaisuutta (= asiantuntijan ei ole tarpeen puhua vaan kuunnella) ja potilasta arvostavaa kohtaamista. Toteutuuko tämä nykypäivänä terveydenhuollossamme?

Torstaina käydessäni toisen kerran kiropraktikon vastaanotolla sain kuulla, että tehdyssä selän tutkimuksessa näkyy useampi kohta, jossa löytyy runsaasti mekaanista toimintahäiriötä, stressiä ja tulehdusta. Annelin ajatukseen viitaten, tulkitsen kehoni huutavan apua ja kertovan kivulla ja toiminnan häiriöllä uhkaavasta työuupumuksesta ja oman kehonhuoltoni laiminlyönnistä. Jotain
Carpe diem- tartu hetkeen!
Astu ovesta tulevaisuuteesi.
tarttis tehdä!?!

Sain houkuttelevan tarjouksen yhteistyömahdollisuudesta Espooseen, mutta nyt kuuntelen kehoani ja päädyin pitäytymään aiemmassa suunnitelmassani. Pidän työpäiväni kohtuullisina, vaikka töitä olisi kuinka runsaasti tarjolla. Annan aikaa itselleni ja harrastuksille sekä ennen kaikkea läheisilleni. Toimin vastaanottotyön vastapainoksi verkostomarkkinointiyrittäjänä ja vien ihmisille ilosanomaa tutkituista, lääkkeettömistä, hoitomenetelmistä. Carpe diem!


No comments:

Post a Comment