Sunday, 15 February 2015

Lymfaterapia korvaukset epäselviä viranomaistaholla

Ihanaa laskiassunnuntaita kaikki blogin lukijat! Porvoossa aurinko paistaa, hanki kimmeltää muutaman asteen pakkasessa ja linnut visertävät jo kevättä! What a feeling! Aamu alkoi reippaasti reilun tunnin salitreenillä upouudessa Fitness24seven salilla hyvän musiikin ja reippaan menon tahdissa. Nyt voi hetkeksi istahtaa ja miettiä työasioita.

Päänvaivaa on jälleen kerran aiheuttanut viikolla KELA:n kirjava käsitys lymfaterapian korvattavuudesta. Muutama lähetepotilas on saanut hylkäävän päätöksen lymaterapian korvaushakemuksesta. Syynä esitetty mm. väite, että lymfaterapian antaja ei ole fysioterapeutti ja siksi ei hoitoa korvata. Missään vaiheessa lymfaterapiakoulutusta ei näin sanottu. Fysioterapeutin tutkinto ei oikeuta lymfaterapian antamista ilman lymfaterapeutin tutkintoa. Saman tutkinnon voi suorittaa kuka tahansa terveydenhuollon ammattilainen saadakseen lymfaterapeutin pätevyyden.

LYKO-sivuilla lukee, että "Kela korvaa lymfaterapian silloin, kun indikaationa on jokin Syöpäklinikka ohjeistaa potilaita olemaan yhteydessä omaan terveyskeskuslääkäriin lymfaterapiaan liittyvissä asioissa. Informaatio on siis virheellinen, koska KELA ei viimeisten tietojen mukaan hyväksy terveyskeskuslääkärin lymfaterapia lähetettä yksityisen lymfaterapian korvattavuuden saamiseen. HALOO, Missä mättää?
www.facebook.com
lymfaödeeman muoto. Em. tapauksissa on myös mahdollisuus saada maksusitoumus LYKO-terapiaan oman kunnan terveyskeskuksesta tai keskussairaalasta." No, nyt KELA-väittää, että terveyskeskuslääkärin lähete lymfaterapiaan ei oikeuta korvaukseen, koska lymfaterapeutti on yksityinen. Tässä tapauksessä läheteen tulisi olla myös yksityislääkärin tekemä, jotta sillä voisi mahdollisesti saada korvausta annetusta hoidosta. Porvoossa ei kaupungilla ole omaa lymfaterapeuttia.

Olen toiminut yksityisenä kipusairaanhoitajana ja lymfaterapeuttina kahdeksan vuotta. Tänä aikana on maksusitoumusten määrä syövän takia lymfaödeemaan sairastuneiden osalta ollut Porvoon kaupungin osalta todella minimaallista. Täällä potilaat saavat lähetteitä, maksavat itse lymaterapian ja saavat hoidoista KELA-korvauksen. Nyt sekin ilmeisesti on loppumassa! Kenellä on vastuu? Kuka vastaa lymfaödeemapotilaiden hoidon jatkuvuudesta perusterveydenhuollossa? Hoito maksaa, hoito on yleensä elinikäinen, sillä kyseessä on krooninen ja hoitamatta etenevä sairaus, joka haittaa potilaan arkea. Olen laittanut kyselyä asiasta kaupungin ylilääkärille ja tiedon nykymenettelystä Syöpätautien klinikan oirepoliklinikan vastuuhoitajille. Toivottavasti saamme asiaan selvyyttä ja potilaille oikeutta. Maaliskuu on Lymfaödeeman tietoisuuden lisäämiskuukausi ja nyt on aika TAAS kerran nostaa kissa pöydälle!

No comments:

Post a Comment