Sunday, 3 July 2016

Voima lähtee lantionpohjasta

Kesällä on ihanaa retkeillä ja tutustua nähtävyyksiin. Näin 50+ ikäisenä sitä kuitenkin joutuu aina etsimään reittejä ja paikkoja, joista löytyy helposti santeettitilat. Meikäläiselle on käynyt samoin kuin tosi monelle muullekin naiselle (ja myös miehelle), että tärkeimpien lihasryhmien eli lantionpohjan lihasten kuntoon ja harjoitteluun ei ole kiinnittänyt tarpeeksi huomiota. Jos lantionpohjan lihakset unohtaa, pissa saattaa lirahdella, pidätyskyky on heikko ja seksistäkin menee nautinto. Puhumattakaan tietysti siitä, mikä vaikutus huonoilla lantionpohjan lihaksilla on ryhtiin, ulkonäköön ja selän hyvinvointiin. Lantionpohjalihakset kannattelevat puolta vartaloa, joten niillä on  suuri vaikutus koko kehon olemukseen ja vointiin.

Muiden lihasten tavoin lantionpohja tarvitsee kestovoimaa arkiaskareisiin, nopeusvoimaa aivastuksen ja hyppimisen tuoman paineen kompensointiin ja maksimivoimaa ponnistuksista ja nostoista selviämiseen. Voima lähtee siis lantionpohjasta, jota tulisi HUOLTAA!

Jo pieni jumppahetki päivässä riittää! Tämä niin tärkeä joka naisen (ja miehenkin) lihastreeni ei näy missään eikä sillä kehtaa kehuskella esim. kahvipöydässä työ- ja kaveriporukassa. Satunnaisesti muistan itse tehdä treeniä esim autolla ajaessani, punaisissa valoissa ja välillä työnlomassa.

Aloita vaikka näin:
1) Istu ryhdikkäänä, tunne pakaroiden istuinkyhmyt alustaa vasten.
2) Jännitä kyhmyjen väliin jäävät lihakset, jolloin emätin ja peäsukko nousevat ylöspäin. Pakarat eivät saa jännittyä.
3) Pidä jännitys, hengitä sisään ja puhalla pitkään ulos.
4) Rentouta lihakset hetkeksi.
   Toista liike 10 kertaa.

Helppoa kuin heinänteko (vaikka en oikeasti tiedä kuinka helppoa se on?). Lisää innostavia ohjeita löytyy esim. Kiljunen et Ek-Huuhka kirjasta Bailamama - pysy tiukkana (2015), jossa on upea kuvitus ja selkeät ohjeet yksin tai puolison kanssa tehtäviin harjoitteisiin. Bailamama- jumppaa järjestävät useat liikuntasalit ja vinkkejä löytyy myös netistä. Nyt kaikki huoltamaan lantionpohjalihaksia, sillä on vaikutusta koko kehon hyvinvointiin!

 Naisen ja miehen lantionpohjalihaksisto kuvissa:

http://www.beyondbasicsphysicaltherapy.com

 


No comments:

Post a Comment