Sunday, 29 January 2017

Herkkyyden voima kivun hallinnassa

Marraskuussa 2016 alkanut kipukierteeni tuntuu nyt hellittäneen. Olen jälleen kerran voittanut kivun, joka aika-ajoin yrittää hallita elämääni. Omalla kokemuksellani voin sanoa, että positiivinen asenne ja elintavat vaikuttavat todella paljon elämän- ja kivunhallintaan. Suurena apuna ja oivalluksena tämänkertaisessa kivun "taltuttamisessa" oli lukemani kirja: Herkkyyden voima, jonka on kirjoittanut psykologi Heli Heiskanen (2016). Tietysti oman kiitoksensa saavat naprapaatti Mikaela, kiropraktikko Sami ja akupunktiohoitaja Teija. Puhumattakaan rakkaasta puolisostani, perheestäni ja ystävistäni, jotka ovat aina tukeneet minua kaikessa, myös kivun keskellä.

Kaksi vuotta sitten kirjoitin blogissani aiheesta HSP ja kipu. HSP (Highly Sensitive Person) käsite tuli laajemmin tunnetuksi vuonna 2013, kun kanadalainen psykologi Elaine N. Aronin julkaisema kirja, Erityisherkkä ihminen (Nemo), ilmestyi suomeksi. Nyt Heli Heiskanen paneutuu omassa uudessa teoksessaan siihen, kuinka herkkyys voi olla lahja ja vahvuus. Herkkys on kaikissa ihmisissä oleva inhimillinen ominaisuus. Jotkut meistä syntyvät tavanomaista herkempinä, erityisherkkinä. HSP-tyyppien hermojärjestelmä on virittynyt poikkeuksellisen tunne- ja aistiherkäksi ja he käsittelevät havaintojaan hyvin syvällisesti ja monipuolisesti (Heiskanen. 2016). Näin ollen myös kiputuntemukset voivat syntyä herkästi, olla voimakkaita ja niiden hallinta voi olla usein hyvin haasteellista.Oletko sinä erityisherkkä? Voit testata sen tästä!

Kirja toi minulle sisäisen rauhan ja oivalluksen, miten voin hallita mieltäni ja tunteitani. Voin valjastaa herkkyyteni voimavaraksi, kun opin tuntemaan itseni ja tapani reagoida asioihin.
Pohjimmiltaanhan kaikessa on aina kysymys ajatuksista, tunteista ja näiden herättämästä toiminnasta. Ajatuksia ja tunteita voi opetella hyväksymään ja ohjaamaan. Kivun hoidon peruspilari on tulla elämänsä herraksi, omistaa oma elämänä eikä antaa liikaa valtaa tunteille, ajatuksille tai tiedostamattomalle ajattelulle .

Helin kirjan mukaan erityisherkän tulee pitää hyvää huolta hyvinvoinnistaan ja arjen tasapainosta. Stressin ja ylikuormituksen aikana aistiärsykkeiden kokeminen häiriintyy, ne tuntuvat liian rasittavilta tai aistimukset turtuvat ja elämän nautinto haalenee. Siis opettele sanomaan EI kaikelle mikä rasittaa sinua.  Nauti elämästä ja tee siitä oman näköisesi. Olet sen ansainnut! Rakasta itseäsi ennen kuin voit rakastaa muita!

No comments:

Post a Comment