Sunday, 8 January 2017

Kirottu fasettilukko

Viime viikolla mainitsin, että olen reilun kuukauden ajan kärsinyt ikävästä rintarangan fasettilukosta. Olen ollut todella kipeä! Fasettilukko-oireilla tarkoitetaan selkänikamien välisten pienten nivelten liikkuvuuden ja elastisuuden vähenemistä (”lukkiutumista”). Selkänikamat niveltyvät toisiinsa päällekkäin pienten nivelten välityksellä. Kun selkänikamarakenne menettää normaalia joustavuuttaan, syntyy tukikudoksen rasituksessa helposti luisissakin rakenteissa kulumia sekä ärsytys ja tulehdustiloja.  Tämän myötä myös selkänikamien niveliä suojaavat nivelkapselit jäykistyvät. Tilaa kutsutaan kansanomaisesti fasettinivelten lukkiutumiseksi, vaikka mitään mekaanista lukkoa ei selässä olekaan syntynyt. (Hoitonetti)

Fasettilukko-oireistoa esiintyy yleisimmin rinta- ja kaularangan alueella. Esim.skolioosi, staattinen työskentely ja rasitus altistavat niille. Oireeseen kuuluu hermostuttava, jäytävä kipu ja jäykkyys. Rintarangan alueen lukko-oiretta poteva saattaa tuntea jopa hengen salpautumista ja pakahtumistunnetta rintakehällä. Kivut voivat säteillä molemmin puolin rintakehää. Itselläni oli reilun viikon ajan sellainen tunne, kun kivi olisi lapaluiden välissä. Siitä säteili ikävä hermokipu vasemman kyljen kautta rintalastalle asti. Välillä kipu salpasi hengitystä. Istuminen ei onnistunut, makuulla lattialla oli parasta olla. Yöt olivat tuskaa!   
Fasettilukko on hankala vaiva (blogilainaus)


Ongelmani alkoi influenssan jälkeen. Olin ollut vuodelevossa ja sitä ennen tehnyt monta vuotta jo staattista etukumaraa työtä. Lihakset ja faskiat menivät kramppiin ja aiheuttivat toiminnallista häiriötä selän pikkuniveliin, josta seurasi tulehdustila ja koko soppa oli valmis! Yritin usean viikon ajan hoitaa oiretta itse. Netistä löytyy hyviä ohjeita, käytin lihashuoltotekniikkaa (palloja, rollerfoamia yms), kokeilin TNS-sähkökipuhoitoja, tulehduskipulääkettä ja puolisoni hieroi kipeitä lihaksia. Vaiva varmistui vasta kun kävin tapaamassa työterveyslääkäriäni. Hän suositteli käyntiä naprapaatille. Sitä ennen olin jo niin "lukossa", peloissani ja väsynyt kipuun, että pyysin apua työtoveriltani kiropraktikko Sami Liukkoselta. Samin taitavissa käsissä nikamalukot "napsahtelivat" auki ja tuntui taivaalliselta kun hengitys kulki normaalisti. Nyt jatkan hoitoja naprapaatti Mikaela Hackmanin luona ja noudatan hänen antamiaan harjoitteita!

Pitkittynyt stressi on haitaksi koko keholle. Olen pyhästi jälleen kerran luvannut itselleni opetella stressinhallinta keinoja ja olla itselleni armollisempi. Aloitin käymällä akupunktiohoidoissa Teija Korkolaisen luona. Teija on taitava terapeutti. Neula-akupunktio oli itselleni täysin uusi, miellyttävä kokemus. Teijalta olen saanut vinkkejä, kuinka voin vahvistaa kehoni energioita käyttämilläni LifeWavin fototerapialaastareilla. Kokonaisvaltaiseen kehon ja mielen huoltoon kannattaa panostaa! Vasta sitten voi rakastaa muita, kun ensin on oppinut rakastamaan ja arvostamaan itseään!

No comments:

Post a Comment