Sunday 15 January 2017

Vanhusten polyfarmasia

Edellinen blogikirjoitukseni käsitteli kirottua fasettilukko-ongelmaa. Kirjoitus on kiinnostanut lähes 400 henkilöä. Kiitos teille hyvät lukijat! Toivon todella, että kenelläkään teistä ei juuri nyt ole tätä viheliäistä vaivaa! Onneksi olen kuntoutunut hyvin ja jumppaan saatujen ohjeiden mukaan (lähes) päivittäin. Naprapaattiset hoidot ja akupunktio jatkuvat vielä vähän aikaa.

Aamulenkin kävin puolisoni kanssa tänään kauniissa Porvoon jokimaisemassa. Samalla piipahdimme anoppilassa ja siellä meitä kohtasi niin monen vanhuksen ongelma eli polyfarmasia! Polyfarmasia tarkoittaa monien lääkkeiden käyttöä samanaikaisesti. Monilääkitys on iäkkäillä hyvin tavallista. Tämä tarkoittaa, että vanhuksella voi olla 6-9 lääkettä päivässä ja jopa 30 eri vaikuttavaa ainetta. Siinä olisi nuoremmallakin kestämistä, kun keho altistetaan moiselle kemikaalikoktailille. Sitten ihmetellään huonovointisuutta, ruokahalutomuutta, väsymistä, huimausta ja kaatumisia. Ongelmat syntyvät ikääntymisen ja monisairauksien myötä. Yksi lääkäri määrää yhtä lääkettä ja toinen toista. Jos kenenkään vastuulla ei ole katsoa lääkelistaa ja miettiä lääkkeiden tarpeellisuutta, yhteisvaikutuksia ja sivuvaikutuksia, on soppa valmis!

Ihana anoppini on tähän asti huolehtinut lääkkeistään, mutta nyt pitkällinen sairastelu on uuvuttanut muistia ja lääkkeiden jako ja otto on alkanut askarruttamaan mieltä. Jaoimme lääkkeet dosettiin ja havaitsin, että kyseessä on todellakin polyfarmasia. Aamulla menee 9 1/2 tabl ja illalla 6 1/2 tabl eli päivässä 16 tablettia ja tähän voi lisätä vielä tarvittaessa kipulääkettä, unilääkettä ja nitrot!!! Itse pähkäilin, että voinko ottaa fasettilukkovaivaani pari särkylääkettä päivässä? Justiinsa!  

www.bovenij.nl
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ylläpitää ja parantaa väestön terveyttä valvomalla ja kehittämällä lääkealaa. Fimean suosittelee, että jos käytössä on yli kymmenen lääkevalmistetta, kannattaa lääkehoidon kokonaisuus tarkastuttaa lääkärillä tai apteekissa. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että iäkkään potilaan lääkityksen tarve ja turvallisuus arvioitaisiin vähintään kerran vuodessa. Niinpä pyysin anoppia olemaan lääkäriinsä yhteydessä lääkelistan päivittämiseksi ja mahdollisten "turhien" lääkkeiden lopettamiseksi.

Fimean mukaan: "Kun ihminen vanhenee, niin lääkkeiden vaikutus elimistössä usein muuttuu. Munuaisten toiminta heikentyy, jolloin monien lääkkeiden poistuminen elimistöstä hidastuu. Aivojen tai sydämen herkkyys lääkevaikutuksille voi lisääntyä, ja vanhastaan tututkin lääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Iäkkäillä esiintyy lääkehaittoina muun muassa huimausta, lihasheikkoutta, suun kuivumista, ummetusta, tokkuraisuutta ja painajaisunia. Lääkärin tulisikin säännöllisesti seurata iäkkään lääkitystä ja tarpeen mukaan pienentää annoksia. Lääkevalmisteiden määrää voidaan myös vähentää."

Ikäihmisten (ja muidenkin ryhmien) lääkehoito on taitolaji. Kysy, selvitä, seuraa ja valvo omaistesi lääkkeiden käyttöä. Vuonna 2002 oli kampanja nimellä Vain otettu lääke auttaa. Tänä päivänä voisi kampanjaa käydä aiheesta: Onko iäkkäiden lääkehoidon erityispiirteet huomioitu?

No comments:

Post a Comment