Sunday, 3 June 2018

Muhkeat reiden ja selluliittia - lipödeemaa?

Olen tällä viikolla saanut muutamia yhteydenottoja koskien lipödeemaa. Soittajat ovat olleet naisia, jotka ovat googlanneet vaivaansa ja päätyneet blogisivuilleni. Yrittäjänä minun tulisi olla kontaktoinnista tyytyväinen, mutta hoitajana ja lymfaterapeuttina olen asiasta pikemminkin järkyttynyt. Nämä naiset eivät ole saaneet selitystä oireisiinsa lukuisista lääkärikäynneistä huolimatta ja siksi turvautuvat nyt nettiin ja etsivät tiensä tietolähteille. Tietoa löytyy huonosti!

Nettisivu Newsner on kirjoittanut aiheesta artikkelin: Kukaan ei löytänyt syytä Emilyn jatkuvalle painon nousulle - sitten eräs lääkäri keksi yllättävän ratkaisun. Emilyllä diagnosoitiin lihavuussairaus lipödeema, josta kärsivät ainoastaan naiset. Se on samankaltainen sairaus kuin lymfaödeema eli lymfaturvotus, mutta siinä neste- ja rasvakertymät ovat symmetrisiä molemmissa jaloissa. Tämä artikkeli ei ole tieteellinen, mutta siinä esitetään, mistä on kyse. Olen itse aiemmin kirjoittanut aiheesta blogissani elokuussa 2016. 
Lähde: Newsner/Facebook

Lipödeemaa voidaan siis hoitaa lymfaterapialla, lääkinnällisillä hoitosukilla, liikunnalla, painon hallinnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla sekä rasvaimulla kirurgisesti. Lipöödeemaan ei siis saada vastetta esim. nesteenpoistolääkkeillä tai pelkästään laihduttamalla. Perinnöllisyydellä on vaivan kehittymiseen suuri merkitys. Perimäänsä ei voi muuttaa, mutta järkevillä elintavoilla ja oikealla ravinnolla ja liikunnalla on suuri merkitys siihen, puhkeaako tämä vaiva vai ei tai voidaan se pitää kurissa. Tieto ei lisää tuskaa ja apua kannattaa hakea esim. lymfaterapeuttien kautta.

No comments:

Post a Comment