Sunday, 24 June 2018

Seniorin iskiaskivun hoito

Koko toukokuun aurinko on paistanut ja kuivattanut ruohikon ja mustikanvarvut olemattomiin. Juhannuksena kuitenkin tietysti satoi ja Pauliina-myrsky teki tuhojaan. Niin tyypillistä! Mutta meidän kodissa oli Juhannuksena poikkeuksellista lämpöä ja rakkautta. Sain juhannusvieraiksi omat vanhempani, jota ovat jo ehtineet kunnioitettavaan yli 80-v ikään. Olen todella kiitollinen, että saimme viettää aikaa yhdessä. Isäni, joka täyttää reilun kahden kuukauden kuluttua 86 vuotta, pärjäsi hyvin parin tunnin automatkan ja kolmen yön visiitin. Alkumatkaa varjosti häntä jo jonkin aikaa vaivannut ikävä iskiastyyppinen kipu. Onneksi saimme sen taltutettua täysin lääkkeettömin keinoin!

Kuluneen vuoden aikana on isän askel lyhentynyt ja näön sekä kuulon heikkeneminen ovat tuoneet epävarmuutta liikkumiseen. Suurimman osan päivästä hän istuu. Katselee televisiota, istuskelee pihalla tai lepäilee sängyllä. Kauppa- ja kävelylenkeille rollattorilla hän ei ole suostunut kuukausiin. Liikkumattomat, kireät lihakset ovat jumiuttaneet lanneselän ja pakarat. Lihakset ovat kovat, aineenvaihdunta niissä on olematonta ja hapeton lihas kipuilee. Kireiden lihasten puristukseen jääneet hermot säteilevät lanneselän alueelta iskias kipua alaraajaan. Äiti (82 v) on yrittänyt hieroa isän lanneselkää ja he ovat voidelleet kipualuetta Voltaren kipugeelillä. Kipu on vaan pitänyt pintansa ja heikentänyt entisestään liikkumista ja elämänlaatua.

Juhannusaattona pyysin isää tulemaan hoitolani plintille päinmakuulle. Käsittelin fysioterapeutisella LymphaTouch alipainehoidolla niska-ranka-selkä-lantio-jalat-akselin. Tämän lisäksi tein koko niska-hartia-alueen ja selän sekä pakaroiden hieronnan ja manuaalisen faskiakäsittelyn. Lopuksi laitoin lanneselän alueelle kinesioteippauksen, jolla tuin selän lihasten renotumista ja kevensin painetta
Iskias (Rehaboteket)
häntäluun yläpuolelta. Pisteenä i:n päälle laitoin vielä niskaan (C7:n kohdalle) LifeWavin lääkkeettömän Aeon-laastarin, joka vähentää stressiä ja hillitsee autonomisen hermoston sympaattista aktivaatiota.  Lanneselän alueelle liimasin lääkkeetömät LifeWavin IceWave-kipulaastarit.

Hoidon jälkeen isä oli erittäin hämmästynyt ja tyytyväinen. Iskiaskipua ei tuntunut lainkaan ja liikkuminen sujui paljon paremmin. Koko isän olemus muuttui reippaammaksi ja virkeämmäksi. Illalla vielä saunottiin ja nautittiin grillin antimia. Itselläni oli todella kiitollinen olo siitä, että pystyin lievittämään isäni ikävää kipua lääkkeettömästi, turvallisesti ja ilman sivuvaikutuksia. Vanhempani kotiutuivat meiltä eilen. Tänään soitin kyselläkseni kuulumisia. Äiti oli puhelimessa todella iloinen. Isäni oli pienellä kävelyllä pihapiirissä ja oli edelleen kivuton ja tyytyväinen! <3 <3

No comments:

Post a Comment